Telemetriezenders

In het begin van de jaren 1970 was internet nog niet beschikbaar en werden telemetrie verbindingen via telefoonmodems of radioverbindingen gemaakt.
Daar de telefoonverbinding in de oude luchtwachttoren niet meer operationeel was en de te overbruggen afstand klein (ca 500 meter) is er gekozen om de gegevens via een radioverbinding over te zenden. In het frequentie spectrum waren toen in de 30 MHz band 6 kanalen gereserveerd voor telemetrie verbindingen. Het toenmalige PTT heeft ruim 10 jaar een kanaal in deze telemetrieband beschikbaar gesteld. Op basis van deze toestemming is er toen een zender gebouwd die aan de gestelde eisen (TL04-1) van de Radiocontroledienst PTT voldeed.

Open behuizing van de 30 MHz zender.
30 MHz telemetrie zender
Het digitale signaal van het meetsysteem werd via een filter aangeboden aan de kristal oscillator die met behulp van een VariCap iets in frequentie werd verschoven (geheel rechts). Het modulatie type was dus Frequency Shift Keying (FSK). De kristal oscillator was opgebouwd rond de klassieke legerdump kristallen. Na een aantal frequentie vermenigvuldigingen werd het signaal op 30.135 MHz via een pi filter (geheel links) aan de antenne aangeboden. De antenne bestond uit een halve golflengte open dipool die vertikaal langs de meetmast was bevestigd.

Na de herindeling van de frequentiebanden in 1987 was het 30 MHz kanaal niet meer beschikbaar en is de keuze gemaakt op een frequentie in de 1,2 GHz band.
Daar het ontvangstpunt inmiddels elders in Den Haag was gevestigd is er toen gekozen voor deze frequentie; vanaf de nieuwe woonplek was er een zichtverbinding naar de meteotoren.
Op basis van een ontwerp in UKW Berichte (nr 2/85) werd een nieuwe zender gemaakt. Ook deze werd gemoduleerd volgens het FSK principe waarbij de zwaai ongeveer 2 kHz was.

1.2 GHz Telemetrie zender

Gezien de aanzienlijk hogere frequentie is gebruik gemaakt van kwalitatief betere kabel en antenne.
Zoals op de foto te zien is er gebruikt gemaakt van de zgn. N-connector. Via deze N-connector en een RG-213 coaxkabel werd het 40 mW signaal aan een 23 elements Yagi aangeboden. De antenne van het merk Tonna (model F9FT) had een smalle openingshoek; horizontaal en vertikaal 2x 9,5° en een versterking van 17,5 dB.
Op deze manier werd de verbinding, nu over 5 km, weer hersteld.

Na een pauze door een verhuizing en gebrek aan tijd worden anno 2012 de gegevens via internet overgebracht.

 

Voor het laatst gewijzigd op 11-06-2019.